FIRA FULLMÅNEN MED EN KOPP TE
22 OKTOBER 2023, KL. 13:00 - 15:00

Att fira fullmånen (på japanska: "Tsukimi", 月見, ”moon-viewing”) på hösten är en speciell tradition i Japan som går tillbaka till Heian-perioden (år 794-1185).

Japanska Thesällskapet uppvisar en speciell teprocedur och berättar om den historiska bakgrunden till proceduren och olika symboler som ger associationer till höstens och fullmånens tid.

Utöver föredraget om Tsukimi kommer Japanska Thesällskapet visa upp en särskild te-procedur inom japansk teceremonikonst som används just för detta tillfälle. Tsuki-demae kallas den och är en procedur där tevärden förvarar alla föremålen i en liten låda. Proceduren kan göras var som helst, även ute i naturen med fullmånen på natthimmeln. Denna procedur är en av fyra där små lådor för te (chabako) används med kopplingar till de olika årstiderna.

Efter visningen finns det möjlighet att dricka en kopp vispat matcha-te med kaka, för dig som valt att köpa paket. Kakan är tillverkad av en certifierad japansk konditor och gjord för detta speciella tillfälle Tsukimi.

Programmet arrangeras i samarbete med Etnografiska museet

Pris: 100 kr med årskort till världskulturmuseerna. 150 kr utan årskort. Utan avgift för medlemmar i Japanska Thesällskapet. 100 kr för te&kaka.

Tid och datum: Söndag 22 oktober 2023 kl. 13.00 - 15.00

Plats: Etnografiska museets föreläsningssal (Stolpesalen), Djurgårdsbrunnsvägen 34. Buss 69.

Vänligen notera att för biljett med te och kaka behöver paketbiljett väljas i bokningen. Bokningen av paketbiljetter stänger den 13 oktober.

Programmet är fritt för Japanska Thesällskapets medlemmar mot uppvisande av medlemsbevis för 2023 i kassan. Kostnad för te och kaka på 100 kr tillkommer. Då antalet platser är begränsat rekommenderas bokning av plats på webben, använd 0-kronorsbiljett.

Information om att köpa biljett på Etnografiska museet